Żur mazurski

4.5 (157 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

jest szczególny, bo zakwaszany sokiem z kiszonej kapusty. Aromatyczny, pachnący majerankiem i czosnkiem. Przy okazji warto wiedzieć, że "pogrzeb żuru" to stary mazurski zwyczaj wielkanocny...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wywar mięsny (gotowany z dodatkiem wedzonki, białej kiełbasy, itp.): 1.5 litra
    - ziemniaki: 8 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - sok z kiszonej kapusty (ilośc orientacyjna - soku dolewamy do smaku): 1 szklanka
    - grzyby suszone: 40 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietana: 0.67 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur mazurski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Pokroić na drobne kawałki.
  • 2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem, ugotować.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zarumienić, połączyć z ziemniakami, grzybami, odrobiną wywaru z gotowania grzybów. Dodać sok z kiszonej kapusty i doprawić do smaku. Na końcu dodać śmietanę i majeranek.
  • 4. Na zakończenie do ugotowanej i przyprawionej zupy wycisnąć 2 ząbki czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować