Cudownie kruche ciasto, słodka czekolada i duża ilość żurawiny- to wszystko sprawia, że mazurek smakuje wyjątkowo!!!Bardzo lubię ciasta z bakaliami, stąd pomył na taki mazurek:) Zapewniam, że znika w oka mgnieniu:)Polecam!
Składniki:
Prostokątna tortownica
Ciasto:
• 30 dag mąki tortowej,
• 5 dag mąki ziemniaczanej,
• 80 gram cukru pudru,
• 20 dag masła,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowo- żurawinowa:
• 10 dag masła,
• 0,5 literatki mleka,
• 2,5 białe czekolady (250 gram razem),
• ok 350 gram suszonej żurawiny
Żurawinowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki.
2.Ciasto najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy.
3.Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy do niego utoczony wałek, tworząc „ramkę”. Delikatnie go nacinamy tępą częścią noża, wykonując wzorek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C.
4.Gotowe wyjmujemy i studzimy.
5.MASA:
Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu, by powstałą jednolita mas. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy żurawinę. Masę dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły.
6.Gotową czekoladowo - żurawinową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy ją równomiernie po całości, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady!
Komentarze