Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Żeby otrzymać rzeczywiście dobre ciasto na brioszki, nie można piec go z małej ilości składników. Dlatego lepiej jest zawsze upiec 16 sztuk, resztę zamrozić.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - pasztet z gęsich wątróbek: 150 gramów
    BRIOSZKI:
    - mąka: 500 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko (letnie): 100 mililitrów
    - masło (o temperaturze pokojowej): 150 gramów
    - suszona żurawina amerykańska: 4 łyżki
    - drożdże (kostka): 0.5 opakowania
    - cukier: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło do wysmarowania foremek: 2 łyżki
    GALARETKA żURAWINOWA:
    - Żelatyna (płatki): 3 sztuki
    - porto: 5 łyżek
    - tymianek (gałązka): 3 sztuki
    - sok żurawinowy: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretkę żurawinową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować porto z tymiankiem, przelać przez sito, w gorącym płynie rozpuścić odciśniętą żelatynę. Dodać sok żurawinowy, całość przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i odstawić do lodówki.
  • 2. Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki. Mąkę i sól wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać masło, jajka i żurawinę. Ugniatać, aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Krótko zagnieść i odstawić na kolejne 20 minut.
  • 3. Ciasto podzielić na 20 części. Z 16 kawałków uformować gładkie kulki. Foremki posmarować masłem, w każdej umieścić jedną kulkę ciasta. Pozostałe kawałki ciasta podzielić na cztery części i zrobić z nich mniejsze kuleczki. W dużych kulkach zrobić kciukiem głębokie wgłębienia, włożyć w nie mniejsze kulki i lekko docisnąć. Żółtko roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą posmarować bułeczki, piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
  • 4. Z 4 brioszek ściąć czubki, każdą wypełnić jedną czwartą pasztetu z gęsich wątróbek. Serwować z grubo posiekaną galaretką.
    Pozostałe 12 brioszek należy zamrozić, a w razie potrzeby rozmrozić i krótko podpiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować