Żurawinowo-miodowe pałki z rękawa

0 (0 ocen)

Mięso dzięki marynacie staję się bardzo soczyste i delikatne. Ma lekko słodki smak przełamany pieprzem i odrobiną pietruszki.Stwierdziła bym że odważne połączenie :)

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka żurawiny całej ze słoika
    1 łyżka miodu płynnego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

    rękaw do pieczenia

Żurawinowo-miodowe pałki z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pałki kurczaka w marynacie 1. Kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Wszystkie składniki marynaty łączymy- zalewamy mięso-mieszamy.
    zakrywamy naczynie folią spożywczą , odstawiamy na 4-5 h do lodówki , a najlepiej na całą noc.
  • 2. Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rękawa , pieczemy 50 min w 200 st. z termoobiegiem grzanie góra -dół. Go tym czasie rozcinamy rękaw,zmniejszamy temp. do 180 st. zapiekamy 10- 15 min.
    Podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką , u mnie z pekinki i kukurydzy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy