ŻUREK w 15 minut

0 (0 ocen)

  • 15 min

Masz ochotę na smak świątecznego żurku, a nie masz czasu go ugotować??? Skorzystaj z mojego sposobu.

  • 15 min

Składniki:

  • Kawałek wędzonej swojskiej kiełbasy
    0,5 l zakwasu żurku
    Koperek zielony
    Łyżeczka chrzanu białego
    Sól pieprz do smaku
    1 Liść laurowy
    3 Ziela angielskie
    4 ziarenka pieprzu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki zupy w proszku żurek
    kostka bulionu grzybowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek w 15 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka około 5 litrowego wlewamy wodę wrzucamy kiełbasę dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz, czosnek rozgnieciony praską, kostkę grzybową i gotujemy przez około 10 minut
  • 2. I teraz UWAGA w garnuszku rozrabiamy z zimna wodą 2 łyżki gotowej zupy z torebki ŻUREK i rozrobiony roztwór wlewamy do garnka mieszamy, dolewamy zakwas, czekamy aż całość się zagotuje mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem na końcu dodając łyżeczkę chrzanu i posiekany zielony koperek.
  • 3. Całość zagęszczamy roztworem bez grudek: 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany, 4 łyżki wody

Porady

Pamiętamy że zupę z torebki traktujemy tu jako przyprawę nie jako podstawę naszej zupy. Propozycja podania z ziemniakami i jajkiem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować