ŻUREK W CHLEBKU

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny polski żurek podawany w chlebku. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 0,5 l zakwasu żytniego/do żurku
    - ok 2 l bulionu jarzynowego
    - 3 białe, surowe kiełbasy
    - kilka kawałków wędzonego boczku,
    - 2 ząbki czosnku w łupince
    - 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
    - majeranek, pieprz
    - śmietana do zupy
    - chlebek do żurku
    - jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Żurek w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przecedzonego gorącego wywaru wkładamy kiełbasę i wędzonki,
    ustawić mały ogień i gotujemy ok 1 godzinę. Kiełbasę po tym czasie
    można wyjąć, wędzonce nic się nie stanie jak pozostanie w zupie. Do
    wywaru wlewamy wstrząśnięty zakwas. Dodajemy czosnek, pieprz, majeranek i chrzan, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę, kawałki pokrojonej kiełbasy oraz śmietanę. Zupę doprawiamy, podajemy z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem, smacznego! :)

Porady

Zakwas dolewajcie stopniowo, by zupa nie wyszła za kwaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować