Żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Innowacyjny przepis, smak niesamowity. Myślę, że dzięki podsmażanym warzywom.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    5 ząbków czosnku
    30 dkg wędzonego boczku
    1 marchew
    1 mała pietruszka
    4 białe kiełbasy- surowe.
    1 słoik żurku w słoiku lub zrobionego samemu( przygotowanego z 6 łyżek mąki żytniej i 400 ml wody)
    4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, ocet.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobine oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy je.
    Na patelni smażymy pokrojony boczek i cebulę-następnie dodajemy boczek z cebulą do warzyw. Całość zalewamy 2 szklankami wody- biała, surową kiełbasę następnie wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Gotujemy. Wlewamy żurek ze słoika (lub domowy zakwas). Gdy warzywa są miękkie, a biała kiełbasa dobrze sparzona dodajemy majeranek , ocet i sól wg uznania.
    Żurek można podawać z jajkiem lub rzeżuchą.

Porady

Czosnek dodać na sam koniec, żeby się ugotował, podsmażany traci swoje właściwości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować