Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej.
40 min
Składniki:
Składniki na zakwas:
1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !
Składniki na zupę:
naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej)
0,5 kg wędzonki
2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.
Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
2.Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy także czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry albo ugotowaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec przyprawiamy majerankiem oraz dodajemy świeży szpinak. Już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Komentarze