Żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać pokroić na mniejsze części i wrzucić do zimnej wody (ok. 1 l). Gotować do miękkości. Wyjąć.
Do bulionu warzywnego dodać kiełbasę, żeberka wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, zalać dodatkowymi 2,5l wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzić zupę.
Jajka ugotować na twardo i obrać. Przecisnąć czosnek przez praskę. Z żeberek usunąć kości, mięso pokroić w kostkę. Kiełbasę białą pokroić w plastry.
Marchewkę pokroić w plastry i dodać do odcedzonej zupy razem z mięsem z żeberek i kiełabasą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i chrzanem.
W kubeczku wymieszać zupę z zakwasem i stopniowo dodawać do zupy, powoli sprawdzając smak aby nie dodać za dużo i żurek nie był za kwaśny. Zagotować ok. 2 minut.
W kubeczku wymieszać zupę z 3 łyżkami śmietanki. Dodawać do zupy, też stopniowo aby nie było za dużo.
Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wywaru, wlać do garnka, gotować ok. 2-3 minut.
Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Jeżeli podajemy zupę w chlebie należy do piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Komentarze