Żurek z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa idealna na wielkanocny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na > 8 porcji:

    8 białych kiełbas
    30 dag wędzonych żeberek
    8 jajek
    4 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    3-4 suszone grzyby
    zakwas na żurek
    2-3 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    gałązka natki
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 ziarna jałowca
    majeranek
    sól, pieprz
    1 łyżeczka chrzanu
    śmietanka 30%
    chlebek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać pokroić na mniejsze części i wrzucić do zimnej wody (ok. 1 l). Gotować do miękkości. Wyjąć.

    Do bulionu warzywnego dodać kiełbasę, żeberka wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, zalać dodatkowymi 2,5l wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzić zupę.

    Jajka ugotować na twardo i obrać. Przecisnąć czosnek przez praskę. Z żeberek usunąć kości, mięso pokroić w kostkę. Kiełbasę białą pokroić w plastry.

    Marchewkę pokroić w plastry i dodać do odcedzonej zupy razem z mięsem z żeberek i kiełabasą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i chrzanem.

    W kubeczku wymieszać zupę z zakwasem i stopniowo dodawać do zupy, powoli sprawdzając smak aby nie dodać za dużo i żurek nie był za kwaśny. Zagotować ok. 2 minut.

    W kubeczku wymieszać zupę z 3 łyżkami śmietanki. Dodawać do zupy, też stopniowo aby nie było za dużo.

    Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wywaru, wlać do garnka, gotować ok. 2-3 minut.



    Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Jeżeli podajemy zupę w chlebie należy do piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować