Żurek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście laurowe. Dosypujemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Komentarze