Bardzo sycąca zupa, ucieszy nie tylko męskie podniebienie. Po ciężkim dniu pracy uzupełnienie sił i rozkosz dla podniebienia. Chrupiące czosnkowe grzanki wprost rozpływają się w ustach…. takie zupy pamiętam u mojej babci.
55 min
Składniki:
3 żeberka wieprzowe ( mogą być wędzone )
0,5 l zakwasu żurku śląskiego ( polecam kupić w sprawdzonej piekarni)
½ pietruszki
½ marchwi
Vegeta naturalna/ 5 ziaren pieprzu/ 3 ziarna ziela angielskiego / 1 listek laurowy
Troszkę posiekanego lubczyka i pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego ( używam zamiast magi)
½ weka
6 ząbków czosnku
3 łyżki masła
Odrobina tłuszczu do zapieczenia żeberek
Żurek na żeberkach z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte wyporcjowane żeberka zapiekam na rozgrzanym tłuszczu z obu strona następnie wkładam do garnka daje przyprawy i zalewam wodą ok 3litrów. Gotujemy ok 45 min. Następnie daje warzywa i wlewam zakwas żurka ślaskiego cały czas energicznie mieszając ( żeby nie zrobiły się grudki), daje posiekany lubczyk i pietruszkę gotujemy jeszcze ok 15 doprawiam jeszcze przyprawami troszkę Vegety i sos sojowy.
2.Grzanki . Wek pokroić na kromki. Czosnek obrać drobno posiekać dodać masło. Wymieszać razem i posmarować kromki z obu stron następnie pokroić w kostki i na papier do pieczenia wysypuje na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 10-15 min suszę w temp.140 st. Na ostatnie 2min włączam funkcję piekarnika przypiekanie i podnoszę temp. do 175 st.
Komentarze