ZYG ZAK McQueen

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zadowoli każdego męzczyznę;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopty:

    Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu

    8 jaj
    15 dag mąki
    15 dag cukru
    1 opak. cukru waniliowego
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
    szczypta soli

    Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm.

    5 jajek
    10 dag. cukru
    10 dag. mąki
    1 budyn czekoladowy
    1 cukier waniliowy
    łyzka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    (upiec tak samo jak duże biszkopty)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zyg zak mcqueen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    1. Oddzielić białka od żółtek
    2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
    3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
    5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
    4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
    5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
    6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

    Masa:
    1 litr ubitej śmietany z cukrem

    Masa cukrowa:

    ok. 80 dag cukru pudru
    50 g glukozy spożywczej (w proszku)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
    olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)


    Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Po czym podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam dokładnie, nie gotuję. Następnie dodaję margarynę i zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
    Wtedy dodaję kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiewam przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączę otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszam wszystko łyżką, a potem wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
    Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha dodaję trochę margaryny. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
    Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą oliwy, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk.
    Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i oblekam go tą masą. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek robię mniejsze ozdoby.

    Z biszkoptów formuje samochód przekładając go śmietaną. Zdobimy;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować