ŻYT'NIE UMIERAĆ - czyli żytnie naleśniki na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Naleśniki to danie idealne - proste, szybkie, smakowite i dające się połączyć z wieloma smakowitymi dodatkami - dlatego polecam Wam to cudo z patelni, tym razem w wersji żytniej. :)

  • 20 min

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej
    4 łyżki mąki tortowej
    2 jaja
    szczypta soli
    ok. 200 ml mleka
    ok. 200 ml wody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki kakao (opcjonalnie)
    1 łyżka oliwy

    dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, skórka pomarańczowa, cukier brązowy (albo cukier cynamonowy, tzn. w mojej wersji po prostu wymieszany z cynamonem )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Żyt'nie umierać - czyli żytnie naleśniki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki umieszczamy w garnku i miksujemy.
    Ciasto powinno być jak śmietana - nie za gęste, lejące się - trzeba to wyregulować mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki tortowej.
  • 2. Na rozgrzanej patelni do naleśników (można przed rozgrzaniem lekko wysmarować ją wacikiem nasączonym oliwą) smażymy (trwa to w sumie ok. 4-5 minut na 1 naleśnika) niewielkie (z niepełnej chochli) naleśniki. Będą się lekko kruszyć, ale... nie szkodzi. I tak są dobre, pachną pięknie cynamonem, czekoladą i sobotnim porannym lenistwem. A jeśli jeszcze połączy się je z dżemem z czarnej porzeczki, doda trochę cukru i skórki pomarańczowej, to już w ogóle otwierają się nad głową konsumującej osoby podwoje niebios...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować