Żytni chleb musztardowy na drożdżach

0 (0 ocen)

Już po pierwszym spróbowaniu wiedziałam, że będzie u mnie gościł bardzo często! Wyrazisty smak, chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha!

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    50 g otrębów pszennych
    200 g mąki żytniej
    50 g nasion słonecznika
    40 g nasion siemienia
    80 g musztardy
    1 łyżeczka soli
    150 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Żytni chleb musztardowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki żytniej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, otręby, sól, nasiona, musztardę i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać rękami, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  • image-0cv8ykp 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie piec około 35-40 minut w 200 st.C. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować