Żytni placek z jabłkami i żurawiną pod orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto z jabłkami i żurawina, które pomimo tego, że jest zrobione z mąki żytniej jest mięciutkie i wilgotne. Dodatkowo jego charakter podkreśliłam orzechową kruszonką i cynamonem-zapach obłędny:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na blaszke 25x25 cm
    2 jajka
    1 szkl. cukru (poj.200 ml_
    1 szkl. jogurtu naturalnego
    1/2 szkl oleju
    2 i 1/2 szkl mąki żytniej
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    2 duże jabłka
    5 dag suszonej żurawiny

    Na kruszonkę:
    5 łyżek mielonych orzechów laskowych
    2 łyżki mąki żytniej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki margaryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żytni placek z jabłkami i żurawiną pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę mieszamy i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Żurawinę zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrami, następnie dodajemy kolejno: jogurt, olej, mąkę żytnią wymieszana z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  •  Żytni placek z jabłkami i żurawiną pod orzechową kruszonką 3. Ciasto wylewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Układamy na nim pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach orzechową kruszonkę. Wstawiamy do zimnego piekarnika, a temp. nastawiamy na 180 st. Pieczemy przez 45 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować