Żytnie ptysie z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i pozostawiamy na ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto jest zimne, dodajemy jajka i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i lśniącej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku.
Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do serka. Mieszamy.
Ptysie przecinamy na pół, nakładamy łyżeczką farsz i przykrywamy drugą częścią.
Komentarze