A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Te gołąbki to mój wymysł - bardzo trafiony :) smakują zarówno w sosie, jak i same (zdania są podzielone, ja wolę w sosie). Z powodzeniem nadają się nawet na wigilijną kolację :) nadmiar (bez sosu) można zamrozić, bo z tych proporcji wychodzi 10-litrowy garnek gołąbków.

  • 60 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    3 szkl. ryżu
    2 szkl. soczewicy zielonej
    1/2 kapusty pekińskiej
    3 jajka
    10 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki szałwii
    2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    2 liście laurowe

    Sos pomidorowy:
    1 litr wody
    1 kostka bulionu warzywnego
    3 łyżki keczupu pikantnego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    100 ml śmietany 30%
    mąka do zagęszczenia

    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy.
    Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy.
  • 2. Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami.
    Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną.

    Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach.

Porady

Przygotowując z zamiarem zanurzenia ich w sosie wcale nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Ryż Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować