Pyszne i syte danie jednogarnkowe, które z powodzeniem można wielokrotnie odgrzewać, a nadmiar także zamrozić. Z dodatkiem kaszy, czy kładzionych kluseczek to dla mnie obiad idealny. W dodatku tani i prosty, same zalety :)
60 min
Składniki:
-75 dag schabu bez kości
-500 g przecieru pomidorowego
-4 cebule
-4 ząbki czosnku
-10 ogórków konserwowych
-0,5 kg pieczarek
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
-2 łyżeczki papryki słodkiej
-sól i pieprz
-olej do smażenia
A'la strogonow ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w cienkie paseczki, solimy i pieprzymy. Obsmażamy przez 5 minut w garnku na rozgrzanym oleju. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w talarki cebulkę i smażymy aż się zrumieni.
2.Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Dodajemy pokrojone w paseczki ogórki, mieszamy i dusimy 2 minuty. Po tym czasie wlewamy przecier, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą. Dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z kaszą, kluskami lub pieczywem. Smacznego!
Komentarze