1.Przygotowujemy ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, olej, wodę i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, mnie wyszło trochę za suche i dodałam śmietanę. Zawijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce minimum 30min.
2.Masę karmelową gotujemy 2h w wodzie poprzez zanurzenie puszki. Ja miałam połowę puszki już rozpoczętej, dlatego pozostałą masę wlałam do rondelka i rozpuściłam na małym ogniu. Kiedy cukier w masie całkowicie się roztopił, chwilę przestudziłam i wrzuciłam orzeszki, dokładnie wymieszałam.
3.Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mascarpone. Miksujemy do połączenia składników.
4.Kiedy ciasto kruche się schłodzi, wyjmujemy je, rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 200st. ok. 35min. do momentu zarumienienia się.
5.Kiedy ciasto wystudzimy, wykładamy masę orzechową, następnie masę śmietanową i posypujemy kakao. Najlepsze jest po całonocnym schłodzeniu.
Komentarze