Ciasto a'la Walewska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest bardzo smaczne i jest inne niż Pani Walewska ,którą wszyscy znamy ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła, zimnego
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    Składniki na bezę:
    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g)
    1 opakowanie wiórków kokosowych
    Masa kremowa:
    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    200 g masła
    kilka kropel aromatu śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto a'la walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć . Uformować kulę i podzielić ją na pół.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu truskawkowego . Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termo-obiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
  • 4. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.
  • 5. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat śmietankowy i zmiksować.
  • 6. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Porady

Przed ubijaniem białek można wsypać szczyptę soli (będzie lepsza piana ) . Podczas pieczenia należy uważać ,aby nie przypalić wiórków . Ciasto najlepsze na drugi dzień ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować