ACH TA WĄTRÓBKA... SMACZNA I ZDROWA...

4.5 (170 ocen)

  • 15 min

Mało jest dzieciaków ,którzy przepadają ze watróbką.Moi synowie te wątróbkę uwielbiają.Może brzmi nieprawdziwie,ale chrupiące mięsko naprawde jest smaczne.To takie nasze ''niesłodkie ciasteczka"

  • 15 min

Składniki:

  • na 4 osobową rodzinę:60 dag watróbki wieprzowej,mąka do panierowania,sól do smaku,mleko do wymoczenia wątróbki.
    Surówka:kapusta kiszona,pieprz czarny mielony,cebula,olej do polania.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ach ta wątróbka... smaczna i zdrowa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obróbka wątróbki 1. Watróbkę kroimy w paseczki,wkładamy do miseczki,zalewamy mlekiem.Dzieki temu stanie sie delikatne wsmaku.Trzymamy 15 minut,ale nie zaszkodzi dlużej
  • panierowanie,smażenie 2. Kawałki watróbki panieruje w mące,smazymy na rogrzanym oleju na zloty kolor,przewracamy na drugą strone i dopiero wtedy solimy.(upieczona strone).Druga strone watróbki solimy dopiero po zabraniu upieczonej na talerz
  • surówka z kiszonki 3. Surówka:odciskam kapustę kiszoną,wkrajam do niej cebulkę,posypuję pieprzem,polewam olejem.wszystko dokładnie mieszam
  • Smacznego! 4. Watróbkę podajemy z ziemniaczkami i kiszona kapustą.Smacznego

Porady

Surówkę mozna podac bez oleju,ale wiadomo ze olej ułatwia wchłanianie wit c z kiszonki.Wątróbka to bogactwo żelaza,czyli samo zdrowie na talerzu!WAZNE:NIE SOLIMY WATRÓBKI PRZED SMAŻENIEM,GDYZ BĘDZIE TWARDA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować