Agrestowa chmurka

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z dużą ilością agrestu. A przepis podobno wykradziony z cukierni :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    25 dag cukru
    15 dag mąki krupczatki
    12 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    płatki migdałowe lub kokos

    Masa agrestowa:
    0,75 l wody
    0,5 l kompotu z agrestu
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    agrest z kompotu

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Agrestowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić, dodać cukier dalej ubijając, a następnie żółtka i resztę składników. Wlać na blachę i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.
  • 2. Masa agrestowa:
    Na wodzie z kompotem ugotować budynie dodać rozgnieciony agrest i dobrze wymieszać.
  • 3. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem. Dodać rozpuszczona żelatynę.
  • 4. Przekroić biszkopt na połowę. Układać: biszkopt - masa agrestowa - masa śmietanowa - biszkopt. Górę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować