Jabłka w połączeniu z agrestem i półkruchym ciastem to krótko mówiąc delicje rozpływające się w ustach
Składniki:
ciasto półkruche na dużą blachę :
0,5 kg mąki
200 g masła
2 żółtka + 1 całe jajko
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe wymieszane z cukrem pudrem
1 łyżka proszku do pieczenia- wymieszać z mąką
masa jabłeczna:
2 kg jabłek najlepiej kwaskowych - u mnie była antonówka
800 g agrestu - może być mrożony, ja miałam czerwony
200 g miękkich moreli suszonych
1 szklanka cukru
2 galaretki agrestowe
Agrestowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ręcznie I w miarę szybko zagnieść ciasto półkruche ( takie ciasto nie lubi długiego wyrabiania), podzielić na 2 części i włożyć NA 20 MINUT do zamrażalnika.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, pogotować ok.20 minut, dodać cukier, agrest, pokrojone w kostkę morele, na koniec galaretki agrestowe.
1 część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, położyć na blaszkę (wcześniej lekko posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia ), dodać masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta wyjętego z zamrażarki.
Piec ok.1 godz. w temp 180 stopni.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub jeszcze gorące podać z lodami waniliowymi.
Smacznego !!
Komentarze