Agrestowa szarlotka

5 (2 ocen)

Jabłka w połączeniu z agrestem i półkruchym ciastem to krótko mówiąc delicje rozpływające się w ustach

Składniki:

  • ciasto półkruche na dużą blachę :
    0,5 kg mąki
    200 g masła
    2 żółtka + 1 całe jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 cukry waniliowe wymieszane z cukrem pudrem
    1 łyżka proszku do pieczenia- wymieszać z mąką
    masa jabłeczna:
    2 kg jabłek najlepiej kwaskowych - u mnie była antonówka
    800 g agrestu - może być mrożony, ja miałam czerwony
    200 g miękkich moreli suszonych
    1 szklanka cukru
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Agrestowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cn3st1 1. Z podanych składników ręcznie I w miarę szybko zagnieść ciasto półkruche ( takie ciasto nie lubi długiego wyrabiania), podzielić na 2 części i włożyć NA 20 MINUT do zamrażalnika.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, pogotować ok.20 minut, dodać cukier, agrest, pokrojone w kostkę morele, na koniec galaretki agrestowe.
    1 część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, położyć na blaszkę (wcześniej lekko posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia ), dodać masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta wyjętego z zamrażarki.
    Piec ok.1 godz. w temp 180 stopni.
    Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub jeszcze gorące podać z lodami waniliowymi.
    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować