Agrestowa tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To lekkie ciasto na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • Ciasto:
    9 dag masła
    2 łyżki zimnego mleka
    12,5 dag mąki
    szczypta soli

    Masa:
    po 2 łyżki mleka i śmietanki 30-proc.
    7,5 dag cukru
    jajko
    2 łyżeczki mielonych migdałów
    5,5 dag masła

    Oraz:
    cukier puder
    50 dag agrestu

Agrestowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy, wylepiamy formę do tarty i schładzamy 2 godziny. Nakłuwamy, przykrywamy pergaminem i obciążamy suchą fasolą.
    Pieczemy 15 minut w 180 °C.
  • 2. Owoce wykładamy na ciasto. Jajko ucieramy z cukrem i mieszamy z resztą składników masy. Zalewamy owoce. Pieczemy 25 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy