Adriatyckie wariacje

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jakie smaki kojarzą mi się z wakacjami we Włoszech? Smak makaronu oraz owoców morza. Postanowiłam połączyć wszystko w jedno. Danie to jest moim popisowym, a każdy kto je spróbuje prosi o przepis! :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne (makaron pełnoziarnisty): 20 dekagramów
    - krewetki królewskie: 15 dekagramów
    - masło miekkie (pół małej kostki): 0.5 sztuki
    - czosnek ( ząbek): 3 ząbki
    - pomidorki koktailowe: 10 sztuk
    - czarne oliwki bez pestek (pokrojone w "talarki"): 20 sztuk
    - pęczek zielonej pietruszki: 1 pęczek
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Adriatyckie wariacje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i pozostaw.
  • 2. Pozbaw krewetki pancerzyków i ogonków, pozostawiając tylko jadalne części.
  • 3. Rozpuść masło na patelni. Uważaj, żeby się nie zagotowało! Dodaj czosnek (posiekany lub wyciśnięty przez praske) i chwilę podsmaż.
  • 4. Na masło z czosnkiem wrzuć krewetki. Chwilke podsmaż (max 2 minuty).
  • 5. Pokrój pomidorki (na połówki lub ćwiartki) i oliwki (na malutkie talarki). Dorzuć je do smażących się krewetek.
  • 6. Do krewetek, pomidorków i oliwek wrzuć ugotowany wcześniej makaron penne. Wszystko dokładnie przemieszaj.
  • Adriatyckie wariacje 7. Posiekaj cały pęczek pietruszki (nie musi być starannie :)) i dodaj go do potrawy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. GOTOWE!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Makaron penne Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować