Advokat pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wsypać czekoladę. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach przez ok. 15 min
2.Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści.
3.Chmurka śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć czekoladę. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze gorącą żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
4.Przełożenie:
Biszkopt delikatnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu advokatowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać krótko w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę alkoholową. Wyłożyć herbatniki, a na nie masę śmietanową. Schłodzić lodówce.
Komentarze