Adwokatek z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Rozpływający się w ustach, delikatny z nutką słodkiego alkoholu, smakuje jak słodki pocałunek. Zachwyci amatorów adwokatu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    175 ml oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml ajerkoniaku
    50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
    150 g cukru

    Krem:
    1 budyń czekoladowy
    380 ml mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru
    130 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Adwokatek z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić mikserem na puszystą prawie białą pianę,następnie wlać adwokat i olej,delikatnie wymieszać.Wsypywać po łyżce wymieszanych mąk z proszkiem do pieczenia,dodać skórkę kandyzowaną i delikatnie na najniższych obrotach wymieszać ciasto. Przelać do wyłożonej pergaminem keksówki o wym 29/11cm. Piec w rozgrzanym do 175*c piekarniku przez około 40-45 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.Zimne ciasto przekroić wzdłuż dwa razy.
  • przekładamy kremem 2. Krem: Odmierzyć 8 łyżek mleka i wymieszać z budyniem.Resztę zagotować z cukrem wlać budyń i zagotować chwilę cały czas mieszając aby nie było grudek.Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu,utrzeć krem pod koniec wsypać startą czekoladę,wymieszać. Tak przygotowanym kremem przełożyć ciasto.Schłodzić.Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować