Rozpływający się w ustach, delikatny z nutką słodkiego alkoholu, smakuje jak słodki pocałunek. Zachwyci amatorów adwokatu.
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
175 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml ajerkoniaku
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
150 g cukru
Krem:
1 budyń czekoladowy
380 ml mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
130 g masła
Adwokatek z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić mikserem na puszystą prawie białą pianę,następnie wlać adwokat i olej,delikatnie wymieszać.Wsypywać po łyżce wymieszanych mąk z proszkiem do pieczenia,dodać skórkę kandyzowaną i delikatnie na najniższych obrotach wymieszać ciasto. Przelać do wyłożonej pergaminem keksówki o wym 29/11cm. Piec w rozgrzanym do 175*c piekarniku przez około 40-45 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.Zimne ciasto przekroić wzdłuż dwa razy.
2.Krem: Odmierzyć 8 łyżek mleka i wymieszać z budyniem.Resztę zagotować z cukrem wlać budyń i zagotować chwilę cały czas mieszając aby nie było grudek.Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu,utrzeć krem pod koniec wsypać startą czekoladę,wymieszać. Tak przygotowanym kremem przełożyć ciasto.Schłodzić.Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze