Adżarskie chaczapuri

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny z przywiezionych z wakacji przepisów. Proste, sycące i bardzo smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    150 ml ciepłej wody
    200 ml ciepłego mleka
    15 g drożdży
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    300 g mozzarelli parzonej (tartej)
    masło
    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Adżarskie chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Adżarskie chaczapuri 1. Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować