Aksamitna zupa z bobu sałaty i fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniała kremowa zupa o kolorze letniej soczystej trawy, jest orzeźwiająca i przyjemnie pachnie. Efekt jest niesamowity!

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg bobu świeżego
    garść zielonej fasolki szparagowej
    1 mała główka sałaty lodowej
    1 cebula
    1 litr rosołu
    3 łyżki masła
    10 dag topionego śmietankowego serka
    2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22%
    sól hawajska - zielona (do smaku)
    kilka kropel zielonego tabasco
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sosy

Aksamitna zupa z bobu sałaty i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vpsfk8 1. Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 6 minut , odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin.
  • image-08kd5uq 2. Masełko rozpuszczamy w rondlu dodajemy posiekaną cebulą chwilę dusimy, po czym dodajemy pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób, całość zalewamy rosołem, gotujemy bez pokrywki 20 minut -TO WAŻNE, ponieważ przykryta zupa straci swój kolor soczystej trawy! - po tym czasie dodajemy topiony serek, doprawiamy solą hawajską pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku, całą zupę zaciągamy śmietaną i miksujemy blenderem na krem.
    Na talerzach polewamy kilka kropel zielonego tabasco aby zaostrzyć jej smak. Można podać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować