Aksamitne pierogi Bożenki z białym serem

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne dzięki bardzo delikatnemu ciastu na pierogi. Ulubione- moich domowników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    500 g mąki pszennej
    1 żółtko
    2- 3 łyżki masła
    3/4 szklanki letniej wody
    sól

    Farsz z sera:
    400 g sera białego lub twarogu
    2 żółtka
    3 czubate łyżki cukru
    cukier waniliowy

    Na wierzch:
    stopione masło
    bułka tarta
    cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Aksamitne pierogi bożenki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabianie ciasta 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło (nie stopione), powoli wlewamy letnią wodę, stopniowo. Lekko zarabiamy, wbijamy jajko.
    Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być plastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk.
  • formowanie w kulkę ciasta 2. Formujemy w kulkę, aby dłużej było elastyczne.
  • wycinanie krążków z ciasta 3. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki.
    Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki koła.
  • farsz z sera 4. Przygotowanie farszu:
    Biały ser lub twaróg mielimy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. wbijamy żółtka.
    Ucieramy na gładką masę.
  • zlepianie brzegów pieroga 5. Na środek każdego krążka z ciasta nakładamy łyżeczką farsz z białego sera, ok. 1 czubatej łyżeczki.Zlepiamy dokładnie brzegi. Formujemy pierogi.
  • formowanie falbanki 6. Możemy zrobić ozdobną falbankę.
  • zlepione pierogi 7. Gotowe pierogi układamy na stolnicy.
  • gotowanie pierogów 8. Gotujemy w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min., na małym ogniu.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • gotowe pierogi 9. Na patelni topimy masło, wsypujemy bułkę tartą. Rumienimy.
    Podajemy na gorąco. Polewamy stopionym masłem z bułeczką.
    Posypujemy po wierzchu cynamonem.
  • pierogi na talerzu 10. Smacznego życzę :)

Porady

Ciasto na pierogi jest na samym żółtku, z dodatkiem masła, dlatego jest elastyczne, plastyczne, długo nie wysycha na stolnicy. Ser doprawiamy do smaku, lepiej do środka dać mniej cukru i posypać po wierzchu w miarę potrzeby. Ser możemy przecisnąć przez praskę, bez mielenia. Do farszu można dodać namoczone rodzynki, dla tych co je lubią. Pierogi można zamrażać, są równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować