Aksamitny musss czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Rozpływający się w ustach mus to poezja dla miłośników czekolady.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 ml schłodzonego mleka
    1 op. śnieżki
    150 g gorzkiej czekolady
    płatki czekolady i cukier puder do dekoracji

Aksamitny musss czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kolejny krok to ubicie śnieżki. Gdy pianka będzie już sztywna dodajemy roztopioną czekoladę cały czas ubijając. Masę wykładamy do pucharków i ozdabiamy płatkami czekoladowymi. Deser wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem deser opruszamy cukrem pudrem.
    Mus robi się ekspresowo, ale na efekt trzeba niestety poczekać, aż się deser schłodzi i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Porady

W wersji dla dorosłych można także dodać do deseru kieliszek ulubionego likieru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy