ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kuchnia hiszpańska.Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło.Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    * mielona wołowina – 200 g
    * mielona wieprzowina – 100 g
    * łuskany zielony groszek – 100 g
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 1 ząbek
    * małe jajko – 1 szt
    * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
    * papryka ostra – 1 łyżeczka
    * mąka pszenna – 1 łyżka
    * bulion warzywny – ok. 150 ml
    * oliwa z oliwek -2 łyżki
    * sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Albondigas en salsa – pulpety mięsne w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz.

    Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ).

    Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę.

    Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek.

    Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować