Algierska sałatka z grila

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sałatka z grilowanych warzyw. Bardzo aromatyczna. Oryginalny przepis. Kuchnia arabska ( algierska)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 czerwona papryka
    - 1 papryka zielona lub biała
    - 1 pomidor
    - główka czosnku
    - 2 ostre papryczki ( w zależności od upodobań)
    - łyżeczka oregano
    - sól
    - oliwa z oliwek
    - pół puszki tuńczyka
    - kilka czarnych oliwek
    - 2 jajka
    - łyżeczka majonezu

Algierska sałatka z grila - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paryki, czosnek oraz pomidor opłucz i postaw na grilu nad ogniem
    2 . Ugotuj jajka.
    3. Gdy warzywa będą mocno przypieczone, przełóż do plastikowego worka na kilka minut aby nabrały zapachu, nie wysuszyły się i nie ostygły
    4. Wyciągaj po kolei każde warzywo i obierz ze skórki.
    5. Warzywa zetrzyj na tarce.
    6. Wymieszaj warzywa z oregano, odrobiną soli i oliwy z oliwek.
    7. Ułóż na talerzu i udekoruj oliwkami, jajkami, tuńczykiem i łyżeczką majonezu.
    Gotowe. Smacznego

Porady

Można używać różnych kolorów papryki Dodaj więcej ostrych papryczek jeżeli lubisz ostre dania Porcja dla 2-3 osób Najlepiej smakuje jedzona za pomocą chleba Najlepiej smakuje po wystygnięciu.

Komentarze

Podobne przepisy