AMONIACZKI

4.5 (153 ocen)

Puszyste,pyszne amoniaczki mojej mamy!

Składniki:

  • około 1 kg mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szk cukru
    1 cukier waniliowy
    pół ćwiartki margaryny na pół ze smalcem
    2 łyżki octu
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    1 szk przegotowanego mleka
    5 dkg amoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać po kolei składniki.Do ciepłego mleka wrzucić amoniak i wlać na stolnicę i zagniatać ciasto,które nie powinno być za rzadkie,ani za twarde. Kiedy wyjdzie rzadkie dodać mąki ,a gdy będzie zbyt twarde dodać trochę śmietany.
  • 2. Wałkować na grubość 3 milimetrów i wycinać ciasteczka foremkami jakie mamy w domu.Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu wierzch ciastek maczamy w białku i w cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować