Przepis na amoniaczki znalazłam w zeszycie mojej babci. Zawsze robię ich dość dużoi przechowuję przez długi czas w szczelnie zamkniętej puszce. Są nawet smaczniejsze.
1.Jajka ubijamy z cukrami na
puszystą masę. Margarynę
i smalec roztapiamy, a następnie
studzimy.
2.Do miski wsypujemy mąkę
wymieszaną z proszkiem, wlewamy
ostudzony tłuszcz oraz
szklankę śmietany. Amoniak
mieszamy z resztą śmietany. Do
miski z mąką dodajemy na przemian
amoniak ze śmietaną oraz
ubite jajka. Z masy wyrabiamy
ciasto. Dodajemy tyle mąki, by
ciasto odchodziło od rąk.
3.Ciasto rozwałkowujemy na
posypanej mąką stolnicy i wycinamy
foremkami różne
kształty. Ciasteczka układamy
na posypanej mąką (lub wyłożonej
papierem do pieczenia)
blaszce. Pieczemy w temperaturze
150 °C na złoty kolor (ok.
15 minut).
Komentarze