To są ciastka mojego dzieciństwa! Najpierw robiła je prababcia , potem babcia a teraz wszystkie wnuczki. Bardzo kruche, długo się przechowują w kartonowych pudełkach.
60 min
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 250 g masła
• 250 g cukru
• 40 g amoniaku - 4 łyżeczki
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 1 szklanka mleka - 250 ml
• cukier waniliowy
oraz
• 2 białka
• gruby cukier do posypania
Amoniaczki prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i jajko.
• W ciepłym mleku rozpuścić amoniak i połączyć z masą.
• Mąkę przesiać i wymieszać z masą, potem szybko zagnieść ciasto.
• Odłożyć na 2 godziny do lodówki.
• Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
• Wykrawać foremkami różne kształty ciastek.
• Roztrzepać białka i smarować pędzelkiem każde ciastko.
• Delikatnie podnosić każde ciastko i kłaść stroną posmarowaną białkiem na wysypany gruby cukier.
• Ciastka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
• Piec w temperaturze 200 st.C przez 10-12 minut.
Komentarze