Amoniaczki prababci

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

To są ciastka mojego dzieciństwa! Najpierw robiła je prababcia , potem babcia a teraz wszystkie wnuczki. Bardzo kruche, długo się przechowują w kartonowych pudełkach.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 40 g amoniaku - 4 łyżeczki
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka - 250 ml
    • cukier waniliowy
    oraz
    • 2 białka
    • gruby cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Amoniaczki prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i jajko.
    • W ciepłym mleku rozpuścić amoniak i połączyć z masą.
    • Mąkę przesiać i wymieszać z masą, potem szybko zagnieść ciasto.
    • Odłożyć na 2 godziny do lodówki.
    • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
    • Wykrawać foremkami różne kształty ciastek.
    • Roztrzepać białka i smarować pędzelkiem każde ciastko.
    • Delikatnie podnosić każde ciastko i kłaść stroną posmarowaną białkiem na wysypany gruby cukier.
    • Ciastka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Piec w temperaturze 200 st.C przez 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować