Ciasto ambasador inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

kolejna rocznica ślubu i kolejny torcik..

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl mąki
    1/4 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl kakao

    Masa :
    budyń śmietankowy
    1 szkl mleka + 1/4 szkl dodatkowo
    1/4 szkl cukru
    kostka masła
    tabliczka czekolady białej i ciemnej (dałam orzechową)
    baton 3 bit
    żurawina, migdały, trochę kokosu

    polewa:
    łyżka kakao
    łyżka masła
    2 łyżki wody
    Lion

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ambasador inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkot:
    Jajka oddzielamy od żółtek. mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubiajmy na sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka i na końcu delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Przekładamy na tortownicę o wym.16cm. wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok40min w 180 stopniach.
  • 2. Masa:
    Do rondelka wlewamy mleko. Jak się zagotuje wsypujemy cukier. Do kubka wlewamy mleko i wsypujemy budyń, mieszamy. Do gotującego mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
    W misce miksujemy masło na puszystą masę dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy białą czekoladę, migdały i kokos. Do drugiej kakao, żurawinę, czekoladę i baton.
  • 3. Biszkopt kroimy na trzy części. Na pierwszy krązek ciasta wykładamy cieemną masę następnie układamy kolejny krążek biszkotptu masę jasną i biszkopt. na wierzch polewamy polewą

    Polewa: do rondelka wlewamy wodę, kakao, baton Lion,cukier, masło. Podgrzewamy, aż zrobi się idealna polewa.


    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (180 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować