Ciasto ambasador inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkot:
Jajka oddzielamy od żółtek. mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubiajmy na sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka i na końcu delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Przekładamy na tortownicę o wym.16cm. wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok40min w 180 stopniach.
2.Masa:
Do rondelka wlewamy mleko. Jak się zagotuje wsypujemy cukier. Do kubka wlewamy mleko i wsypujemy budyń, mieszamy. Do gotującego mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
W misce miksujemy masło na puszystą masę dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy białą czekoladę, migdały i kokos. Do drugiej kakao, żurawinę, czekoladę i baton.
3.Biszkopt kroimy na trzy części. Na pierwszy krązek ciasta wykładamy cieemną masę następnie układamy kolejny krążek biszkotptu masę jasną i biszkopt. na wierzch polewamy polewą
Polewa: do rondelka wlewamy wodę, kakao, baton Lion,cukier, masło. Podgrzewamy, aż zrobi się idealna polewa.
Komentarze