Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie :)
30 min
Składniki:
- filety z amura
- 100 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula biała
- oliwa z oliwek
- masło
PRZYPRAWY:
- przyprawa do ryb i owoców morza
- tymianek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Amur na poduszce ryżowo - warzywnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.
2.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
3.Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
4.Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.
5.Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6.W międzyczasie, przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.
Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.
Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.
Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.
Komentarze