ANANASEK

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to jak dla mnie egzotyczna rozkosz i smakuje to każdemu z mojej rodziny :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    23 dkg cukru
    9 białek
    23 dkg maku suchego23 dkg kokosu
    proszek do pieczenia


    Krem:
    35 dkg cukru
    2 kostki masła (lub 1 kostka margaryny 1 kostka masła)
    cukier waniliowy
    6 żółtek
    puszka ananasów
    pół szklanki mleka
    12 dkg mąki ziemniaczanej
    3 szklanki mleka
    2 paczki delicji

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozkosz egzotycznych stron :) 1. 1. Ciasto: białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem mak, kokos, lekko wymieszać i upiec.
    2. Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodać wcześniej utarte żółtka z ½ szklanki mleka i 12 dkg mąki ziemniaczanej, oraz cukrem i zagotować jak budyń. Odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć 2 kostki masła (może być 1 margaryna i 1 masło), dokładnie wymieszać z zimnym budyniem. Gdy masa będzie gotowa to wkrawamy do niej puszkę ananasów w kostkę.
    3. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto a na wierzch układami 2 paczki delicji i zalewamy to następnie galaretką.

Porady

Ciasto bez galaretki też jest smaczne i wygląda ładnie, lecz galaretka dodaje takiego uroku i egzotyki :) :P

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy