Ciasto ananasek.

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekko kwaśny,pyszny placek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa ananasowa:
    1 puszka ananasów
    1 galaretka cytrynowa
    1 budyń waniliowy
    1 kostka masła lub margaryny(25 dag)
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto ananasek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt. 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać cukier i ubijać,dodać żółtka.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.Wyłożyć do torownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Masa. 2. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.Na odsączonej zalewie ugotować budyń(około 1 szklanka syropu).Do gorącego budyniu wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać(nie gotować z galaretką).Wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodawać ostudzony budyń i ucierać.Dodać pokrojone ananasy i wymieszać.
  • Przekładanie. 3. Na upieczony biszkopt nakładamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować