ananasowe ciasto z bezą

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Specjalnie wymyślone dla uwielbiających bezy.

  • 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    puszka ananasa z puszki
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    4 żółtka
    1 margaryna (250g)

    beza kokosowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru pudru
    20 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ananasowe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając następnie jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy masę do wyłożonej pergaminem formy (ja robiłam 25x40cm ale moim zdaniem lepiej robić w mniejszej ponieważ ciasto bedzie wyższe). Pieczemy 20 minut w 170stopni.
  • 2. masa: odsączamy ananasy wlewając syrop do szklanki (250ml) i wypełniamy szklane wodą tak aby szklanka była pełna a ananas kroimy w kostkę. Syrop mieszamy z ananasami, cukrem, mąką i budyniem i to zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnym naczyniu ucieramy margarynę dodając stopniowo zółtka i mase ananasową. Wszystko mieszamy aby wyszła nam ładna masa.
  • 3. beza kokosowa: białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i mieszamy z wiórkami. Wkładamy do formy wyłożonej pergaminem (taka sama wielkość jak biszkopt) i pieczemy 20 minut w temp. 170stopni.
  • 4. Na biszkopt smaryjemy masę ananasową i przykrywamy bezą kokosową.

Porady

Najlepiej schłodzić przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować