Ananasowe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając następnie jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy masę do wyłożonej pergaminem formy (ja robiłam 25x40cm ale moim zdaniem lepiej robić w mniejszej ponieważ ciasto bedzie wyższe). Pieczemy 20 minut w 170stopni.
2.masa: odsączamy ananasy wlewając syrop do szklanki (250ml) i wypełniamy szklane wodą tak aby szklanka była pełna a ananas kroimy w kostkę. Syrop mieszamy z ananasami, cukrem, mąką i budyniem i to zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnym naczyniu ucieramy margarynę dodając stopniowo zółtka i mase ananasową. Wszystko mieszamy aby wyszła nam ładna masa.
3.beza kokosowa: białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i mieszamy z wiórkami. Wkładamy do formy wyłożonej pergaminem (taka sama wielkość jak biszkopt) i pieczemy 20 minut w temp. 170stopni.
4.Na biszkopt smaryjemy masę ananasową i przykrywamy bezą kokosową.
Komentarze