Angielskie bułeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ich smakowi nie sposób się oprzeć. Najlepsze są na ciepło z masłem i konfiturami.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki pszennej
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 10 dag zimnego masła
    ● 5 dag cukru
    ● 10 dag rodzynek
    ● 2 jajka
    ● ok. 1/2 szkl. mleka

Angielskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócamy i wlewamy tyle mleka, by otrzymać 250 ml płynu. Mąkę przesiewamy i robimy wgłębienie. Dodajemy masło, cukier, sól
    i proszek. Siekamy, aż powstaną grudki. Wsypujemy rodzynki i zagniatamy. Robimy wgłębienie i wlewamy jajka. Energicznie wyrabiamy.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy koła i przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy 15 minut
    w temp. 220 °C.

Porady

RADY Justyny Gębskiej Bułeczki przed pieczeniem warto posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy