Angielskie bułeczki z rodzynkami (scones)

4.5 (164 ocen)

  • 35 min

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, a na dodatek bardzo aromatyczne i skrywające w sobie słodkie rodzynki. Idealne na leniwe śniadanie z kubkiem kawy z mlekiem albo na popołudniową herbatkę. Najlepiej zróbcie je z podwójne podwójnej porcji, bo takie są dobre.

  • 35 min

Składniki:

  • 8 dużych bułeczek:
    - 220 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania),
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - 2 łyżki cukru,
    - 2 łyżki zimnego masła,
    - ok. 120 ml mleka + 2 łyżki (do glazurowania)
    - 2-3 łyżki rodzynek.
    Ponadto:
    - jogurt grecki/śmietana i owoce/konfitura do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Do kawy Desery

Angielskie bułeczki z rodzynkami (scones) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, dokładnie mieszamy.
    Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy do suchych składników rozcieramy.
    Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, dodajemy do składników w misce, mieszamy.
  • 2. Do suchych składników wlewamy 1/3 mleka (ok. 40 ml), mieszamy, a następnie dodajemy resztę mleka - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto szybko zagniatamy (należy to robić szybko, bo im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki).
    Ciasto rozwałkowujemy (lub rozbijamy) na podsypanym mąką blacie na grubość mniej więcej 1,5 cm.
    Foremką o średnicy 6 cm (lub szklanką) wycinamy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną).
    Wierzchy bułeczek smarujemy mlekiem (na przykład za pomocą silikonowego pędzelka).
  • 3. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 12-15 minut na złoty kolor.

    Sposób ich podania jest dowolny, ja jednak polecam wypróbowaną przeze mnie wersję przedstawioną na zdjęciu - gęsty jogurt grecki + sezonowe owoce.
    Bułeczki te są także smaczne z konfiturą (najlepiej domową) i bitą śmietanką albo miodem.

Porady

Jeżeli preferujecie bułeczki z miękką skórką, wystarczy po upieczeniu przykryć je na ok. 3-5 minut wilgotną, bawełnianą ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować