Aniołek

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Placek polecam jako deser na przyjęcie z udziałem dzieci. Bo chyba większość dzieci uwielbia galaretki. Ciasto jest lekkie i pyszne

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 łyżki wody,
    - ¾ szklanki mąki tortowe,
    - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 25 dag masła,
    - 15 dag cukru pudru,
    - 5 żółtek,
    - 5 białek,
    - 3 łyżeczki żelatyny,

    - 1 galaretka żółtka,

    - 1 galaretka czerwona,

    - 1 galaretka pomarańczowa

    Galaretka na wierzch:
    - 2 galaretki zielone rozpuszczone w 1l wody


Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
  • 2. Masa: Galaretki, każdą oddzielnie rozpuszczamy w 1,5 szklance wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki żelatyny. Przelewamy do oddzielnych naczyń i odstawiamy do stężenia. Gdy jest już twarda kroimy każdy kolor w kwadraty. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Ucieramy masło z cukrem dokładając po jednym żółtku. Do utartej masy dokładamy ubite białka. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i wsypujemy pokrojona galaretkę. Całość wylewamy ma biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje zalewamy placek zieloną galaretką.

Porady

W zależności od sezonu zamiast galaretki do środka można dać np. truskawki, borówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek

To może cię zainteresować