Apple pie

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Łączy kruchość ciasta z delikatnością jabłek, przełamanych aromatycznym cynamonem. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków.

  • 35 min

Składniki:

  • nadzienie:
    -1kg jabłek
    -3/4 szkl.cukru
    -3 łyżeczki cynamonu
    ciasto:
    -2 i 1/4 szkl. mąki
    -2/3 szkl. oleju
    -1/3 szkl. wody
    -szczypta soli
    oraz:
    -margaryna i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
    -2 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, wstawić na chwile do lodówki. W międzyczasie jabłka obrać, następnie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć jeden płat na formę. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć je na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch skropić masłem. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia się ciasta.

Porady

Jeśli używasz kwaśnych jabłek, dodaj więcej cukru, lub po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Jeśli po zmieszaniu jabłek z cukrem i cynamonem nagromadzi się sok, wylej go, bo ciasto będzie potem zbyt mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować