Aromatyczna zupa z fasolką i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion:
Do zimnej wody wrzucić 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 2 cebule, 1 por (biała część), 2 ząbki czosnku, oraz przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, około 10 ziaren czarnego pieprzu i szczyptę suszonego majeranku. Gotować przez około 1h.
2.Następnie drobno posiekać czosnek, cebulę pokroić w piórka. Marchewkę i ziemniaki pokroić w centymetrową kosteczkę, fasolkę na 2cm kawałki.
3.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć czosnek przez chwilę cały czas mieszając. Potem zeszklić cebulkę i dodawać kolejno marchew, ziemniaczki i podsmażyć przez 3 minuty. Na koniec dorzucić fasolkę maksymalnie na 3 minuty. Zalać szklanką przygotowanego bulionu, zagotować i przelać do garnka z gorącym wywarem. Dodać przyprawy i delikatnie gotować przez 20-30 minut. Na koniec wlać mleko kokosowe, wcześniej łącząc w kubeczku z niewielką ilością zupy. Zagotować.
Dosolić do smaku i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
4.Rozlać do miseczek i posypać natką bądź kolendrą.
Komentarze