Aromatyczna polędwiczka lekko pikantna w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Potrawę wymyśliłam sama na prośbę mojego męża, który w dzieciństwie uwielbiał polędwiczki, ale gościły na stole zbyt rzadko:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    łyżeczka czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki soli morskiej
    pół łyżeczki chili
    3/4 szklanki bulionu
    1/4 szklanki białego wina

Aromatyczna polędwiczka lekko pikantna w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plasterki po czym delikatnie je rozklepujemy dłonią, aby się nie rozleciały.
  • 2. Każdy kawałeczek nacieramy czosnkiem, papryką, chili, solą morską oraz ziołami.
  • 3. Na rozgrzanym oleju z pestek winogron podpiekamy polędwiczki po czym wlewamy białe wino i przykrywamy wszystko pokrywką.
  • 4. Po 15 minutach do polędwiczek dolewamy przygotowany wcześniej bulion,przykrywany i dusimy ok 50 minut.
  • Ostatni kroczek:) 5. Po ok 50 minutach mięsko posypujemy mąką i czekamy aż się zagotuje.

Porady

Polędwiczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami w ziołach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy