Aromatyczne udka z rękawa

4.5 (157 ocen)

Mięso o przyjemnie korzenno - miodowym aromacie. Dzięki temu, że było pieczone w rękawie, soczyście odchodzi od kości. Do przygotowania potrawy nie wykorzystano wielu skałdników - za jej wyjątkowość odpowiadają przede wszystkim przyprawy.

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 1,5 kg)

    Do natarcia mięsa:
    po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, owoców kolendry, kurkumy, papryki słodkiej
    dodatkowo ilość wg uznania: sól, pieprz czarny mielony

    Mieszanka do rękawa:
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki miodu
    3 średnie białe cebule
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Aromatyczne udka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne udka z rękawa 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na uda i podudzia. Następnie natrzeć przyprawami i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Aromatyczne udka z rękawa 2. Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać - wymieszać z oliwą i miodem. Jeśli mięso było natarte niewielką ilością soli i pieprzu, doprawić tymi składnikami.
  • Aromatyczne udka z rękawa 3. Zamarynowane udka włożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć przygotowaną mieszankę. Rękaw szczelnie zamknąć i delikatnie przemieszać zawartość. Przełożyć do naczynia lub formy do pieczenia. Piec bez przykrycia 60 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować