Aromatyczne ciasto kawowe

5 (149 ocen)

z masą orzechową i powidłami

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kawy mielonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    1 kostka masła
    15 dkg orzechów
    150 ml mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    kieliszek spirytusu

    dodatkowo:
    1/2 słoika powideł
    polewa
    szklanka mocnej kawy do nasączenia
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Aromatyczne ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na biszkopt 1. Z podanych składników przygotować biszkopta.
  • Przed upieczeniem 2. Masę biszkoptową przelać do keksówki (u mnie 10x23cm).
  • Po upieczeniu 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na 4-5 części.
  • Przekładanie ciasta 4. Orzechy zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać wystudzone orzechy. Na końcu dodać spirytus.
    Biszkopta nasączyć i przełożyć masą i powidłami.
  • Gotowe ciasto 5. Gotowe ciasto udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa orzechowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować