Aromatyczny pieczony schabik

0 (0 ocen)

No po prostu pyszotka:),serdecznie polecam

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    Marynata:
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    2 jagody jałowca
    3 łyżki oleju
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Aromatyczny pieczony schabik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Nadmiar tłuszczu odkroić. Naciąć mięso na głębokości około 2-3 mm, ciąć od brzegu do brzegu po skosem,a potem w drugą stronę tworząc coś na kształt rombów lub kwadratów. Natrzeć mięso porządnie solą uważając aby sól dobrze weszła w nacięcia. Do miseczki wsypać przyprawę do wieprzowiny,suszony cząber oraz cukier. Jagody jałowca zmiażdżyć trzonkiem noża a potem jeszcze posiekać. Wrzucić do miseczki z przyprawami. Dodać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i dobrze natrzeć w nacięciach. Przełożyć do pojemnika próżniowego,odessać powietrze i odłożyć do lodówki na 36 godzin.
  • opieczony schab 2. Po wskazanym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na roztopionej margarynie. Piekarnik nagrzać do 200 st. Naczynie żaroodporne lub do zapiekania wysmarować olejem (szczególnie dno) i przełożyć do niego obsmażone mięso. Wstawić do piekarnika. Po około 10 minutach zwiększyć temperaturę do 225 st. Po kolejnych 15 minutach ponownie zmniejszyć do 200 st i przykryć folią aluminiową (matowym do góry) i piec jeszcze około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić mięso do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować